Hydraulika siłowa - pomoże ktoś??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plik77
    Drive
    • 2010
    • 71

Gratki modów
  • kazik4x4
    RS
    • 2008
    • 2728

Oprócz normalnej regularnej produkcji którą wykonuje moja firma w zakresie CNC, ostatnio wpadło mi po koleżeńsku zadanie, którego podjąłem się bardziej z ciekawości i po koleżeńsku i chęci poznania nowych zagadnień, niż z potrzeby zarobienia paru groszy.
    Znajomy dostarczył mi formę do produkcji prefabrykatów budowlanych. Jest to sporych rozmiarów maszyneria, w kształcie otwieranej skrzyni, którą wypełnia się materiałem, a po sprasowaniu tego wychodzi kształtny półfabrykat.

Do tej pory forma ta miała wieko, bok i ścianę czołową otwieraną pneumatycznie. Obecnie przerabiamy to na hydraulikę i tu następują pytania:

- w związku ze zmianą uszczelek potrzebna jest większa siła domknięcia klap:
    - boczna - ok. 4,0-4,5t - skok siłownika ok. 100mm
    - górna - ok. ok. 3,5-4,0t - skok siłownika ok. 400-500mm (zależnie od kinematyki jaką opracujemy)
    - czołowa - ok. 2,0t - skok ok. 300mm

Ilość cyki otwarcia/zamknięcia ok. 15-18/h.

Jaką dobrać średnicę siłowników (nie ma ograniczeń technicznych w zabudowie), jaką wydajność pompy (P i l/min), oraz jaka pojemność zbiornika na olej.
    Czy mogę dobrać pompę/siłowniki nadmiarowe a ich siłę domknięcia regulować rozdzielaczem czy to będzie "niezdrowo" dla układu??
    Pompa nie będzie w pracy stałej, a jedynie włączana na ok. 90sek i wyłączana.

Jakieś rozwiazania systemowe - agregat hydrauliczny(pompa/zbiornik/rozdzielacz)???
    Polecana marka siłowników/pompy??

Każda odpowiedź będzie mile widziana.

Jak komuś wydaje się że wie, a nie wie na pewno to niech się powstrzyma od wypowiedzi, bo mi się wydaje że wiem, a de facto nie wiem prawie nic.

Mile widziane PW.

Jak nic nie znajdę, to się udam do pobliskiego sklepu z częściami do maszyn rolniczych i koparek i pewnie tam za pół godziny chłopaki mi "zaprojektują" taki układ, sprzedadzą graty i dorobią odpowiednie węże

Komentarz

Pracuję...